Aktualno

Izlet u vodeni park Aque Balissae Daruvar

29. lipnja članovi, roditelji, asistenti i prijatelji otputovali su na jednodnevni izlet u Daruvar. U autobusu se našlo 39 zainteresiranih i nestrpljivih putnika, za koje je na odredištu osiguran ručak i ulaznica za vodeni park.

Malo je reći da oduševljenju nije bilo kraja i da je glavni cilj ispunjen!

 

 

 

Institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

 

Nakon korištenja podrške u periodu 2020.-2022., Udruga invalida Bedekovčina od 1.07.2024. nastavlja s korištenjem institucionalne podrške za trogodišnje razdoblje. Ugovorena je provedba prve godine 1.07.2024.30.06.2025. u vrijednosti 28.450,00 eura. Dodijeljena sredstva namijenjena su financiranju plaća voditelju administrativnih poslova, socijalnom radniku te za operativne troškove udruge. 

Zahvaljujemo na ukazanom povjerenju te se radujemo nastavku suradnje!

                                   

 

Dani otvorenih vrata Udruge invalida Bedekovčina

 

6. i 7. lipnja Udruga je organizirala dane otvorenih vrata u svojem vrtu i voćnjaku gdje su se brojni posjetitelji mogli upoznati s radom udruge, razgledati izložbu radova s kreativnih radionica koje su izradili članovi te zaigrati neku od mnogih društvenih i sportskih igara. 

Hvala svima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i došli nas posjetiti u Udrugu invalida Bedekovčina na Dane otvorenih vrata. Hvala vam za svaku riječ podrške, svaki osmjeh i stisak ruke. Veselimo se i daljnjim druženjima i suradnjama!

 

 

Održana godišnja izvještajna skupština - IZVJEŠĆE O RADU

17. svibnja 2024. održana je redovna godišnja izvještajna skupština za 2023. godinu.

Okupljenim članovima prezentirani su rezultati rada u 2023. godini te financijski izvještaj.

Udruga je kroz 2023. provodila brojne aktivnosti, a u nastavku donosimo neke od najvažnijih:​

 • BROJ ČLANOVA – 241
 • BROJ VOLONTERA – 18
 • BROJ VOLONTERSKIH SATI – 900
 • BROJ ZAPOSLENIH KROZ GODINU: 29
 • BROJ ODOBRENIH PROJEKATA: 5 (POMOĆNICI U NASTAVI, TROGODIŠNJI PROGRAM, OPĆINA BEDEKOVČINA, ŽUPANIJA, JANAF)
 • BROJ PARTNERSTAVA: 11 (10 ŠKOLA + UDRUGA SUNCE)
 • SKLOPLJENI UGOVORI ZA RANU RAZVOJNU PODRŠKU, OSOBNU ASISTENCIJU I POMOĆ U KUĆI NA TEMELJU DOBIVENOG RJEŠENJA O ISPUNJAVANJU UVJETA ZA PRUŽANJE SOCIJALNIH USLUGA
 • ODOBREN TROGODIŠNJI PROGRAM ZA RAZDOBLJE 2023-2025 KAO NASTAVAK PROGRAMA 2020-2023
 • ODRŽANO VIŠE OD 150 RADIONICA KROZ GODINU ZA MLADE I ODRASLE S INVALIDITETOM
 • S PARTNERSKOM UDRUGOM SUNCE IZ ZABOKA ODRŽANO NEKOLIKO IZLETA
 • REALIZIRAN TRADICIONALNI BORAVAK NA MORU U SELCU
 • SUDJELOVANJE NA SAJMU UDRUGA, ODRŽAVANJE DANA OTVORENIH VRATA UDRUGE
 • NAKON NEKOLIKO GODINA STANKE OPET ODRŽAN TRADICIONALNI KONCERT „VJERUJ U LJUBAV“ S 500-tinjak POSJETITELJA

Predsjednik udruge Dragutin Burek zahvalio je okupljenima na dolasku, polaznicima radionica i terpija, kao i stručnim voditeljicama na suradnji te zaželio svima zajedno uspješan rad u narednom periodu.

 

Svjetlo na zajedničkom putu - natječaj za donacije Hrvatske elektroprivrede

HEP d.d. i Udruga invalida Bedekovčina zaključili su ugovor o dodjeli donacije u vrijednosti od 1.800,00 eura za provedbu aktivnosti namijenjenih osoba s invaliditetom. I ove godine na natječaj je pristigao veliki broj prijava, a Udruga invalida Bedekovčina je napokon pronašla svoje mjesto među sretnim dobitnicima.

Zahvaljujemo na prepoznatoj kvaliteti projektnog prijedloga te se nadamo uspješnoj budućoj suradnji!

 

Potpisan ugovor s Krapinsko-zagorskom županijom o financiranju projektnih aktivnosti

Krapinsko-zagorska županija i ove je godine objavila rezultate natječja iz područja očuvanja zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama za 2024.

Udruga invalida Bedekovčina zauzela je prvo mjesto na ljestvici sa 138 bodova i dodijeljenih 3.800,00 od mogućih 4.000,00 eura. Dodijeljena sredstva namijenjena su provedbi aktivnosti koje uključuju radno-okupacijske grupne i indvidualne radionice s mladima i odraslim osobama s invaliditetom te djecom s teškoćama u razvoju.

Zahvaljujemo Županiji što je i ove godine prepoznala kvalitetu našeg rada i truda te što nam pruža kontinuiranu podršku.

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu "MI POmažemo Starijima IV vol. I"

 

Potrebne obrasce (Prijavni obrazac- 1 stranica te Izjava o članovima zajedničkog kućanstva - 1 stranica) nakon teksta Javnog poziva možete preuzeti tako da kliknete desnom tipkom miša na sliku, spremite je u svoje računalo te potom ispišete na pisaču.

 

Rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluge osobne asistencije

 

Krapinsko-zagorska županija, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade je nakon provedenog očevida donijelo rješenje kojim Udruga invalida Bedekovčina ispunjava uvjete za pružanje socijalne usluge osobne asistencije. Temljem tog rješenja, udruga je na Javni poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike poslala ponudu za sklapanju ugovora o pružanju usluge.

Zahtjev za pružanjem usluge mogu podnijeti osobe s invaliditetom koje su u registru osoba s invaliditetom, a zahtjevi se podnose nadležnom Zavodu za socijalni rad. Nakon podnesenog zahtjeva, sastaje se komisija koja utvrđuje postojanje potrebe za osobnom asistencijom i u kojem obujmu.

 

 

Uručen ugovor za pružanje usluge rane razvojne podrške

 

9. listopada 2023. godine u 13 sati u Hotelu International održano je svečano uručivanje ugovora o pružanju socijalnih suluga sklopljenih s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Udruga invalida Bedekovčina sklopila je ugovor o pružanju rane razvojne podrške za djecu s teškoćama u dobi 3-7 godina kod pružatelja usluge. Ugovor je sklopljen za 80 usluga mjesečno, a usluge će se moći realizirati temeljem uputnice Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

 

 

 

Održan koncert "Vjeruj u ljubav"

 

Udruga invalida Bedekovčina nakon tri godine pauze zbog poznatih okolnosti (COVID-19) organizirala je tradiconalni koncert „Vjeruj u ljubav“. Održan je 1. listopada u Sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina. Udruga invalida Bedekovčina provodi socijalno - humanitarne aktivnosti pružajući socijalne usluge za sve generacije u zajednici. Provodi niz projekata: Zaželi MIPOS – pomoć u kući za osobe starije životne dobi kao partner s prijaviteljima Gradom Zabokom i Gradom Zlatarom, za djecu osnovnoškolske dobi udruga provodi projekt Pomoćnik u nastavi uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekte sufinancirane preko regionalne i lokalne samouprave te projekt koji sufinancira JANAF. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  financira trogodišnji projekt kao socijalnu uslugu organizacije slobodnog vremena za mlade osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. U sklopu toga projekta provode se kreativne i psihosocijalne radionice te se provodi radna okupacija u terapijskom vrtu. 

 

Okupljenima se obratila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je istaknula kako Udruga invalida Bedekovčina već dugi niz godina radi na dobrobit osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te na taj način poboljšavaju kvalitetu života tih osoba, ali isto tako obogaćuju sebe i svoju zajednicu. Iskrene čestitke na onome svemu što radite, jer su vaše aktivnosti ogledni primjer kako bi trebalo izgledati uključivanje osoba s invaliditetom u rad zajednice. Ovim putem upućujem čestitke udruzi i svim njenim članicama i članovima“– rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

 

Na koncertu su nastupili: Gordana Ivanjek Tušek, Željko Grozaj, Juraj Galina, ŽVG Kajda, Ivan Fiolić Fio i VMG Hapiness, Tomislav Goluban, Bedekovčanske mažoretkinje, KUD Bedekovčina i Muški zbor „Magdalenić“, Vladimir Kovačić i trio Heligonka Zagorja.

 

Sva prikupljena sredstva išla su u korist rada same udruge, a ove godine dobiven je od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike trajni ugovor za pružanje socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj.

Kontinuirano na ovaj način ostvaruju se ciljevi jačanja ranjivih skupina, razvijanje tolerancije i priznavanje različitosti te sami time uključuju svoje članove u zajednicu, a građane se potiče na volontiranje i aktivizam.

     -Darko Fiket

 

 

Tradicionalni koncert "Vjeruj u ljubav"

Ulaznice možete kupiti u uredu Udruge, bistrou Lilly i frizerskom studiju M-Dea te na dan koncerta na ulazu.

 

Vidimo se!

 

 

Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu- Ključni rezultati istraživanja potreba roditelja djece s razvojnim rizicima i teškoćama te potreba stručnjaka

 

Kao član Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu, aktivno sudjelujemo u aktivnostima projekta „Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu“, podržanog od strane Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.
U okviru projekta smo sudjelovali i u pripremi i provedbi istraživanja o potrebama roditelja djece s razvojnim rizicima i teškoćama, potrebama stručnjaka različitih profila i potrebama za osnaživanjem organizacija civilnog društva u Krapinsko-zagorskoj županiji. S vama dijelimo
ključne rezultate istraživanja.
Također, rezultate istraživanja smo koristili i u izradi takozvanog policy brief dokumenta - dokumenta s preporukama za zagovaranje integriranog modela rane intervencije u djetinjstvu u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dokument je nastao kao rezultat prijašnjih sastanaka Koalicije i
Mreže te sastanaka i povratnih informacija članova Upravnog odbora HURID-a. Trenutno su u tijeku sastanci s donositeljima odluka s kojima zajednički razmatramo na koje načine se navedene preporuke mogu koristiti te koje su mogućnosti za poboljšanje položaja djece s razvojnim rizicima i teškoćama te njihovih obitelji. O projektu i provedenim aktivnostima u sklopu projekta možete pročitati više na mrežnoj stranici
KRID-a: https://krid.hurid.hr/.

Potpisan ugovor o donaciji s Jadranskim naftovodom (JANAF) d.d.

 

21. kolovoza 2023. Udruga invalida Bedekovčina i Jadranski naftovod d.d. sklopili su ugovor o donaciji u vrijednosti 3.900,00 eura. 

Donacijom se sufinanciraju plaće tri zaposlenika te dio režijskih troškova kroz projekt "Uz podršku danas za bolje sutra". Razdoblje provedbe je 1.08.2023.-31.08.2024.

 

Trogodišnji program "Radi kreativno, misli pozitivno- radna okupacija II "

 

Sredinom kolovoza potpisan je ugovor o dodijeli sredstava za provođenje trogodišnjeg programa Radi kreativno. misli pozitivno- radna okupacija II za razdoblje 2023-2025. Program je nastavak trogodišnjeg programa iz razdoblja 2020-2023, a odnosi se na organiziaranje kreativnih i psihosocijalnih radionica za 20-ak odraslih osoba s intelektualnim i tjelesnim teškoćama kroz organizaciju slobodnog vremena. Omogućava zapošljavanje radnog i fizikalnog terapeuta, pomoćnog administratora te voditelja projekta. Razdoblje provedbe prve godine programa je 1.06.2023.-31.05.2024.

Ukupna vrijednost prve godine provedbe je 25.000,00 eura, a sredstva osigurava Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Javni poziv za zapošljavanje u projektu MIPOS 3, vol. II - Grad Zlatar

 

Javni poziv za zapošljavanje u projektu MIPOS 3, vol. I - Grad Zabok

 

Javni poziv za zapošljavanje u projektu MIPOS 3, vol. II - Grad Zlatar

Zaželi 3 - Mi POmažemo Starijima III - partnerstvo s gradovima Zlatarom i Zabokom

Nastavljamo dugogodišnje uspješno partnerstvo s Gradom Zabokom na projektu zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na poslovima pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama. Udruga invalida Bedekovčina preko ovog projekta zapošljava 14 žena za više od 90 starijih i nemoćnih osoba (za Zlatar 8 žena i 51 korisnik). Trajanje projekta je 6 mjeseci te je financiran iz EU fondova.

 

 

Aktivnosti u prosincu

Aktivnosti u prosincu započele su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3.12. Obilježavanjem ovog dana promiče se razumijevanje problematike invaliditeta u široj javnosti.

Povodom tog dana Općinska knjižnica Bedekovčina i gđa. Vesna srdačno su ugostili naše članove i kroz ugodno druženje upoznali su nas s radom knjižnice. Općinska knjižnica Bedekovčina ponudila je i odmah realizirala besplatno učlanjenje naših korisnika. Kao zahvalu za gostoprimstvo, članovi su knjižnici poklonili vjenčić za vrata koji su sami izradili.

5.12. obilježava se Međunarodni dana volontera. Tim povodom Udruga invalida Bedekovčina podijelila je zahvalnice i simbolične poklone svojim volonterima.

Neizmjerno smo zahvalni našim dragim volonterima na njihovom trudu, zalaganju i entuzijazmu i vjerujemo da će biti poticaj i nekim drugim ljudima iz svog okruženja da se također odluče na volontiranje.

Ovo predblagdansko vrijeme zaključili smo prekrasnim aktivnostima u društvu naših najmlađih prijatelja iz Osnovne škole Bedekovčina i Dječjeg vrtića Bedekovčina. Na radionici pod nazivom "Svatko ima svojeg anđela" sudjelovali su učenici i roditelji 2.b razreda s učiteljicom Lorenom Videk. U dječjem vrtiću održano je druženje i zajedničko kićenja bora.

Također, u udruzi je održano završno druženje za ovu godinu prije odlaska na kratki predah u kojem će se napuniti baterije za novu godinu, nova druženja i aktivnosti.

Hvala svima na vašim velikim i otvorenim srcima.

Također, u udruzi je održano završno druženje za ovu godinu prije odlaska na kratki predah u kojem će se napuniti baterije za novu godinu, nova druženja i aktivnosti.

Hvala svima na vašim velikim i otvorenim srcima.

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O aktivnostima udruge u Zagorskom listu

 

Na temelju dosadašnje uspješne suradnje s našim medijima, i pri kraju ove godine u Zagorskom listu pregled aktivnosti Udruge invalida Bedekovčina

 

Podrška Krapinsko-zagorske županije kroz sufinanciranje pomoćnika u nastavi

Projekt "Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi" provodi se sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja za 10 pomoćnika u nastavi. U školskoj godini 2022/2023 Krapinsko-zagorska županija pruža dodatnu podršku udrugama i njihovim pomoćnicima povećanjem satnice ekvivalentno jednoj prosječnoj plaći kroz 10 mjeseci. S obzirom na to da su pomoćnici važni dionici našeg društva i "opisa rada", zahvaljujemo KZŽ što je prepoznala važnost zadržavanja istih kako bi svako dijete s teškoćama u razvoju koje ima pravo na pomoćnika svoj obrazovni put završilo što uspješnije.

 

Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 4

 

Udruzi invalida Bedekovčina odobrena su sredstva za osiguravanje 10 pomoćnika u nastavi 10 učenika s teškoćama iz 9 partnerskih škola na podrućju Krapinsko-zagorske županije i u školskoj godini 2022/2023. Pomoćnik u nastavi bitan je dio procesa obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju, prati ga i pomaže mu u obavljanju svih školskih obveza, bilo kao pomoć pri svladavanju gradiva ili kao fizička pomoć. Dosad postoje samo pozitivna obostrana iskustva, a nereijetko se iz takvih odnosa javljau i dugotrajna prijateljstva.

Učenicima, roditeljima, pomoćnicima i učiteljima želimo uspješnu školsku godinu!

 

 

Radi kretivno, misli pozitivno- radna okupacija

Nakon uspješne provedbe druge godine trogodišnjeg programa iz poziva Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge fininciranog iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, potpisali smo ugovor i za treću, završnu godinu provedbe. Programom se pružaju psihosocijalne usluge radne terapije i fizioterapije, održavaju individualne i grupne radionice samozvrinjavanja, razvoja motorike, proprioceptivnog sustava, usvajanja komunikacijskih i društvenih vještina te suzbija diskriminacija, prevenira institucionalizacija i integrira osobe s invaliditetom u društvo. Korisnici stječu i razvijaju osnovne životne vještine, razvijaju vlastite mogućnosti i inegriraju se u društvo kao punopravni članovi. Dio programa je i uzgoj ljekovitog i ukranog bilja, proizvodnja čajeva te čipsa i kompota od jabuka iz vlastitog uzgoja.  Programom je obuhvaćeno 20-ak korisnika iz Udruge invalida Bedekovčina te partnerske udruge Sunce iz Zaboka.

 

 

 

Susret povodom rođendana Udruge i Dana obitelji

 

Dana 12.5.2022. Udruga invalida Bedekovčina povodom 22 godine svog djelovanja i nadolazećeg Dana obitelji (15.05.) organizirala je u svojim prostorima susret pod nazivom "Dobro došli prijatelji" sa članovima Udruge osoba s poteškoćama u razvoju "Sunce" iz Zaboka i njihovim roditeljima. Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, proglasili su ga 1994. godine Ujedinjeni narodi. Svjesni važnosti i uloge obitelji, njene nezamjenjivosti za odrastanje i razvoj svakog djeteta, izgradnju međuljudskih odnosa i razvoja društva u cjelini, bez obzira na vrijeme i okolnosti, oblike obitelji i običaje pojedine društvene zajednice bilo gdje u svijetu. Socijalna interakcija poticana je kroz pjesmu i zajedničko druženje. Aktivnosti su organizirane kroz upoznavanje i razgledavanje prostora i terapijskog vrta te igranje raznih društvenih igara natjecateljskog duha. Nakon okrijepe i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena korisnici su se vratili kući puni pozitivnih dojmova i novih prijateljstava .

 

Uručeni ugovori za projekte udruga iz područja prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva KZŽ

 

9.05.2022. u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije dodijeljeni su ugovori za 60 udruga ukupne vrijednosti 638.000,00 kn. Udruga invalida Bedekovčina za svoj projekt "I mi smo dio zajednice 3" dobila je financijsku podršku u iznosu od 29.000,00 kn. Aktivnostima prijavljenog projekta osigurava se dostupnost socijalnih usluga, skrbi o ranjivim skupinama te sprečava institucionalizacija, diskriminacija i omalovažavanje ranjivih skupina (djece s teškoćama u razvoju, mladih s intelektualnim teškoćama te odraslih osoba s invaliditetom). Sretni smo što je Županija i ove godine prepoznala naš rad i nastojanje da ostvarimo pozitivne promjene u društvu te nam je ovo veliki poticaj za daljnje djelovanje i razvijanje naših vizija.

 

Dan planeta Zemlje 2022.

 

Ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje 22.04., Udruga invalida Bedekovčina organizirala je 21.04. akciju uređenja okoliša prostora u kojem djeluje. Skupljene su grančice nakon orezivanja jabuka, posađeno ukrasno i ljekovito bilje, uklonjeno otpalo lišće te napravljen plan daljnjeg očuvanja biljne (autohtone) raznolikosti. Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje je ukazivanje na posljedice klimatskih promjena i onečišćenja okoliša, sječi šuma, ugroženosti životinjskih i biljnih vrsta (...), pa smo odlučili posaditi barem nekoliko biljaka kako bismo dali svoj doprinos. U cijeloj akciji sudjelovali su naši vrijedni volonteri bez kojih bi ovakva događanja bila teško izvediva.

Ako se odlučimo na zajedničko djelovanje, kao pojedinci možemo učiniti puno za očuvanje našeg malog dijela svemira.

 

 

 

Volonterska akcija - 12.04.2022.

 

 

 

 

https://www.facebook.com/Udruga-invalida-Bedekov%C4%8Dina-163062947052943

Zajednička radionica članova Udruge invalida Bedekovčina i učenika SŠ Bedekovčina

 

Na poziv Srednje škole Bedekovčina članovi Udruge invalida Bedekovčina sudjelovali su na kreativnoj radionici sa učenicima škole. Zajednička aktivnost članova udruge i učenika srednje škole odvijala se u keramičkoj radionici škole. Radionice se provode u sklopu projekta Erasmus+KA2 projekt „CreActive! Srednja škola Bedekovčina od 1.9.2019. sudjeluje u Erasmus+ KA2 projektu „CreActive!“. Partneri srednje škole su škole iz Njemačke, Mađarske, Španjolske, Italije i Islanda. Teme projektnih aktivnosti izabrane su između 17 smjernica - ciljeva održivog razvoja Europske unije do 2030. godine, kao što su: ukidanje siromaštva i nejednakosti, jednakost spolova, čista energija i pitka voda, održivi gradovi, inovacije i ekonomski razvoj, reduciranje klimatskih promjena, očuvanje života u moru i na zemlji, mir i dostupnost prava za sve…, a približit će se mladima na kreativan način. Učenice srednje škole (Romana Piljek, 3.G, Marta Drempetić 2.G, Antonija Kunštek i Sara Šalković 2.Ma) će od 9.5. do 13.5. sudjelovati na projektnim aktivnostima u partnerskoj školi u Mađarskoj. Tema ovih aktivnosti biti će smanjenje nejednakosti u društvu i osnaživanje i promoviranje društvene
inkluzije svih, bez obzira na starost, spol, invalidnost, rasu, etničku pripadnost, porijeklo, religiju ili ekonomski, odnosno neki drugi status. U svrhu promoviranja društvene inkluzije osoba s invaliditetom, 8.4.2022. održana je Uskršnja radionica bojanja keramičkih jaja na kojoj su sudjelovali članovi Udruge invalida Bedekovčina te učenica koje sudjeluju na projektu i učenika 2.e razreda.
Rezultat ove radionice bilo je lijepo i kreativno druženje. Također je dogovoreno sljedeće druženje u prostoru Udruge invalida Bedekovčine gdje će Romana, Marta, Sara i Antonija sudjelovati na
kreativnim radionicama koje će organizirati Udruga.
Organizatorice aktivnosti i provoditeljice projekta su Danijela Švigir i Janja Roginić. UZ Članove udruge na radionici su sudjelovale voditeljice Ivana Vukić i Kristina Kobešćak, asistentica Marije Pavetić te voditeljica projektne djelatnosti Dragica Burek.

 

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se od 2008. godine, kada je 2. travnja uvršten u kalendar Svjetskih dana Ujedinjenih naroda.

"Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih vještina, jezičnih vještina, kao i različitih oblika ponašanja. Termin autizam zapravo koristimo za osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma. Bitno je naglasiti da je svako dijete posebno i specifično, te se iste metode i simptomi ne mogu primijeniti na svakom djetetu s autizmom. Postoji poznat citat kojeg stručnjaci koji rade s djecom s autizmom često ponavljaju: “Ukoliko ste upoznali jedno dijete s autizmom, upoznali ste samo jedno dijete s autizmom”." (https://sveoautizmu.com/blog/upoznajte-se-s-autizmom/sto-je-autizam/)

Autizam nije bolest, pa samim time nije izlječiv. Prvi znakovi poremećaja iz spektra autizma javljaju se između 2. i 3. godine života te je iznimno važno prepoznati ih na vrijeme. Najuobičeniji znakovi koji ukazuju na poremećaj iz spektra autizma su zaostajanje u razvoju govora, odsupanje od uobičajenih obrazaca govora, nerazumijevanje okoline, fokus na jednu vrstu predmeta ili skupinu predmeta/igračaka, ne razvija se interes za druženje s drugom djecom, ponavljajuće radnje, autoagresija te pojačana osjetljivost/razdraženost na određene stimulanse.

Kod pojave nekih od nabrojanih znakova poremećaja iz spektra autizma, potrebno je dijete odvesti stručnjacima na dijagnostiku kako bi se na vrijeme počelo s nužnim terapijama u svrhu ostvarivanja što veće životne funkcionalnosti i produktivnosti. Ovisno o intelektualnim teškoćama koje mogu pratiti poremećaj, uz senzornu osjetljivost te nizak mišićni tonus, uz pravovremeno dijagnosticiranje te prateće terapije,  djeca s poremećajem iz autističnog spektra u kasnijoj životnoj dobi mogu vrlo aktivno sudjelovati u društvu. 

U Udruzi invalida Bedekovčina održana je radionica na temu uz poruku: "Na Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu govorimo protiv diskriminacije, slavimo različitost naše globalne zajednice i jačamo svoju posvećenost uključivanja za osobe s autizmom." (Antonio Guteress, glavni tajnik Ujedinjenih naroda)

 

 

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svake godine, 21.03. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom čiji je cilj  podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. 

Osobe sa Down sindromom svakodnevno su dio naše zajednice - žele ispuniti sami sebe, ponositi se svojim postignućima, uključiti se u aktivnosti zajednice i postići svoj puni potencijal. Udruga invalida Bedekovčina pruža potrebne socijalne usluge osobama sa Down sindromom i daje im punu podršku u svakom pogledu. Provode se radionice kreativnog i psihosocijalnog tipa, uz odgovarajuće vodstvo radnog terapeuta i fizioterapeuta, preko podrške Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Krapinsko-zagorske županije te Općine Bedekovčina. Osobe s Downovim sindromom uključene su u sve aktivnosti udruge, od grupnih do individualnih, kreativnih do sporstkih, a u osnovnoškolskom obrazovanju udruga podršku pruža jednom učeniku preko pomoćnika u nastavi. Osobe s Downovim sindromom (ovisno o ostalim teškoćama) mogu se jednako obrazovati, baviti sportom, raditi, imati prijatelje- mogu voditi sadržajan i samostalan život, ali uz dodatan napor i trud od najranije dobi. Iz tog je razloga potrebno kontinuirano provoditi programe osvješćivanja zajednice i zagovarati programe inkluzije osoba te programe potpore njihovim obiteljima. 

Iako se u udruzi tijekom čitave godine pružaju usluge i daje potrebna podrškama osobama s Downovim sindromom, kao i ostalim osobama s invaliditetom i teškoćama, i ove godine taj dan smo obilježili na na naš način- druženjem i radošću, uz vjerne i marljive volontere te njihovu koordinatoricu (Institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva)..

"Nisu oni drugačiji- oni su bolji, iskreni, neiskvareni...!"

 

Valentinovo !

 

 

 

Treća (završna) godina Institucionalne podrške

S početkom 2022. godine ušli smo u završnu godinu Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Podrška je započela 1.01.2020. i završava 31.12.2022. te je od iznimne važnosti za stabilizaciju i organizaciju udruge. U prve dvije godine omogućila je zapošljavanje voditelja administrativnih poslova te stručnih djelatnika socijalnog radnika/pedagoga (kasnije psihologa) te fizioterapeuta. Sredstvima osiguranim preko ove podrške nabavljena je i oprema neophodna za rad: dva prijenosna računala i pisača, Smart TV nužan za provođenje radionica, arhivski ormar te službeni mobitel. Također pokriva i dio režija. Tijekom korištenja podrške povećao se broj prijavljenih i realiziranih projekata, povećan je broj aktivnosti, članova i partnerstava.

U zadnjoj godini provođenja podrške zapošljavaju se koordinator volontera te tajnik udruge na pola radnog vremena, umjesto dosadašnjih psihologa i fizioterapeuta.

 

Završetak 2021. godine

Na kraju i ove vrlo uspješne, ali i izazovne godine, Božićni obilazak i darivanje i ovag su puta razveselili naše korisnike. Unikatni i personalizirani pokloni, uz pokoji slatkiš bili su samo mali podsjetnik da su svi oni dio naše zajednice na koju uvijek mogu računati.

Godinu smo obilježili uspješnim provođenjem projekata, uređenjem novog prostora, izvršenim gotovo svim planiranim aktivnostima uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera. Svim članovima, partnerima, donatorima i ljudima dobre volje koji nas podržavaju na bilo koji način želimo sretnu, uspješnu i naročito zdravu 2022. godinu !

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava

 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te preporučenim i obveznim mjerama, nismo bili u mogućnosti na konkretniji način obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.). Stoga je povodom toga dana, a ususret Međunarodnom danu ljudskih prava (10.12.) Udruga invalida Bedekovčina organizirala videokonferenciju 09.12 na temu "Prava osoba s invaliditetom". Osobe s invaliditetom sa mnogo zapreka i poteškoća ostvaruju svoja prava, bilo kroz socijalne usluge, bilo sa područja zdravstvene i socijalne zaštite. Svako umanjivanje ili uskraćivanje tih prava dovodi u pitanje njihovo zdravlje i sigurnost te u konačnici dolazi do smještaja u ustanove koje nisu predviđene za bavljenje osobama s invaliditetom. Zbog teškog ostvarivanja prava na pravovremenu, adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i rehabilitaciju dolazi do razvijanja teških kroničnih bolesti koje za sobom nose više dijagnoza i velike količine lijekova. Kvaliteta života cijelih obitelji se urušava, obitelji osiromašuju i postaju, ne svojom krivnjom, teret zajednici kod čega trpe osjećaj srama i manje vrijednosti.
S obzirom na svoje polje djelovanja sudionici su veoma konstruktivno diskutirali te su pokazali da su, ne samo kompetentne osobe za posao kojim se bave, nego da svaki od njih u sebi nosi iskru empatije za zaštitu korisnika koji su im pružili povjerenje, uključujući se u rad njihovih udruga. Veoma je interesantno bilo čuti specifičnosti s kojima se susreću pojedini sudionici u svakodnevnom radu, te uvide sudionika različitih struka u samu strukturu problema s kojima se susreću u radu s osobama s invaliditetom. Uz prijedloge za poboljšanje rada na realizaciji raznih segmenata prava osoba s invaliditetom, sudionici su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti izmjene iskustava te predložili da ovakva videokonferencija postane tradicionalna, jer je višestruko zanimljiva i korisna.
U videokonferenciji sudjelovali su:
1. Matea Tomorad - magistra socijalne pedagogije, djelatnica Centra za socijalnu skrb
2. Valentina Turniški - magistra socijalnog rada, djelatnica centra za socijalnu skrb
4. Danijela Škvarić - magistra socijalne pedagogije, pomoćnica u nastavi
5. Mirjana Janžek - predsjednica Udruge distrofičara Krapina
6. Ljiljana Mužar - predsjednica udruge OSIT Krapina
7. Svjetlana Pripeljaš - voditeljica Društva multiple skleroze Krapinsko zagorske županije
8. Melita Hrastinski - predsjednica Udruge Sunce Zabok
9. Ivana Vukić - viši fizioterapeut - voditeljica kreativnih i tjelesno - rekreativnih radionica pri UIB
10. Tanja Pribeg - magistra psihologije - voditeljica psihosocijalnih radionica pri UIB
11. Dragutin Burek - pravnik, predsjednik UIB
12. Dragica Burek - magistra primarnog obrazovanja, voditeljica projektnog djelovanja pri UIB
13. Matija Mikulčić - voditelj ureda UIB
Udruga invalida Bedekovčina zahvaljuje sudonicima na doprinosu kojim su pridonijeli uspješnosti ove konferencije.

 

 

 

Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 3

 

Sa zadovoljstvom i ponosom, i ove godine Udruga invalida Bedekovčina potpisala je ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za projekt pomoćnika u nastavi, vrijedan 505.581,24 kuna. Projekt obuhvaća 12 učenika s teškoćama u razvoju 8 osnovnih škola, iz Bedekovčine, Oroslavja, Đurmanca, Desinića, Huma na Sutli, Pregrade, Gornjeg Jesenja i Petrovskog, s kojima smo već treću godinu za redom ušli u partnerstvo. U protekle dvije godine sa školama je izgrađen prijateljski odnos i sjajna suradnja te smo sretni i zadovoljni što ćemo i ove godine zajednički djelovati za dobrobit učenika kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovnom procesu.

Danas smo potpisali ugovore o radu s odabranim kandidatima za mjesto pomoćnika u nastavi te njima, učenicima, roditeljima i školskom osoblju želimo uspješnu novu školsku godinu!

 

Posjet životinjama

 

10.8.2021. gospodin Dragutin Mohač i njegova kćerka Danijela ugostili su članove Udruge invalida Bedekovčina. Pokazali su im i upoznali ih sa raznim životinjama koje uzgajaju sa punom ljubavi.
Gospodin Mohač uz pomoć kćerke brine o više vrsta zečeva, divljem fazanu i fazankama, zlatnom fazanu, japanskim patkama, guskama, više vrsta kokoši, grlicama i oko 150 golubova raznih vrsta. Ovim hobijem bave se već oko 10 godina te su osvajali mnoge nagrade na raznim izložbama malih životinja.
Članovi su životinje mogli promatrati ali i pomaziti.

 

 
 

Aktualni projekti u Udruzi invalida Bedekovčina

1. PROJEKT

Naziv projekta: "S asistentom u novi dan"

Prijavitelj: Udruga invalida Bedekovčina

Početak provedbe: 01.07. 2019.

Završetak provedbe: 30.06. 2021.

Vrijednost projekta: 1.347.191,80 kn

Sufinancira ESF 100%

Naziv usluge: Socijalna usluga  širenje mreže osobnih asistenata na osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima te najtežim oblicima invaliditeta.

Projekt obuhvaća 11 korisnika

Cilj usluge osobne osobne asistencije je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj usluge osobne asistencije prema osobama s najtežim invaliditetom, osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. uključivanjem osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu oni postaju vidljivi u zajednici, činjenica da imaju asistenta isto  postaje vidljiva te zajednica prepoznaje vrijednost korištenja europskih fondova, podiže se kvaliteta života 11 korisnika i njihovih obitelji, prevenira se obiteljsko nasilje, dohodak 11 asistenata financijski bogati zajednicu. Socijalna usluga financira se iz europskih fondova i nije opterećenje za zajednicu. Zajednica se mijenja i razvija.

Projekt Uključuje 11 direktnih korisnika i 11 osobnih asistenata na pola radnog vremena na 2 godine. Svi korisnici koji su uključeni u projekt imaju Rješenja o trajnoj nesposobnosti  za samostalan život te rješenje  da im je trajno potrebna tuđa pomoć i njega. Korisnici imaju rješenje o oduzetosti poslovne sposobnosti. Ti dokumenti govore o težini oštećenja i teškoća s kojima te osobe žive.

Korisnici su s područja: Općine Bedekovčina, Grada Zaboka, Grada Donja Stubica, Grada Oroslavja, Općine Konjšćina,Općine Veliko Trgovišće

Usluga osobne asistencije usmjerena je kao potpora osobama s najtežim oblikom invaliditeta te osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz aktivnosti održavanja osnovnih fizički potreba korisnika te održavanja životnog prostora, rješavanje administrativnih potreba korisnika, te kao i pomoć pri uključivanju u zajednicu i sprečavanja institucionalizacije.

 

2. PROJEKT

Naziv projekta: Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini (19_4_OSI)

Prijavitelj: Udruga invalida Bedekovčina

Početak provedbe: 01.01. 2020.

Završetak provedbe: 31.12. 2021. s mogućnošću produljenja i potpisivanja ugovora do 31.12.2022.

Vrijednost projekta: 211.430,00 kn za drugu godinu provedbe

Udruga invalida Bedekovčina suočava se s izazovom održivosti i zapošljavanja stručnih djelatnika. To umanjuje njezinu mogućnost reagiranja na promjene u društvu. Time stagnira i kvaliteta djelovanje i
organizirano i kvalitetno pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju, osobama s najtežim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, te osobama sa svim vrstama invaliditeta i kroničnim
bolestima. U konačnici, zapošljavanjem tri osobe za koje su odobrena sredstva (socijalni radnik, radni terapeut/psiholog, administartivni djelatnik) stvara se neophodan kapacitet za daljnje provođenje započetih projekata i prijavu na nove projekte.
Kroz podizanje razine održivosti udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini, putem trogodišnje financijske i stručne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva,ostvaruje se
organizacijski i programski razvoj udruge.

 

 

3. PROJEKT

Pomoćnik u nastavi

Naziv projekta:  Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 2/3

Početak provođenja: rujan 2020/ 2021.

Završetak provođenja: lipanj 2021./2022.

Vrijednost projekta: 559.611,87 kn za 2020/2021, 

Financira u cijelosti: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odobreno : 11 korisnika 2020/2021, 12 2021/2022

Opći cilj: Lakša integracija djece s teškoćama u razvoju u redovne osnovnoškolske i srednjoškolske nastavne programe, unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju, te stvaranje uvjeta za njihovo aktivno sudjelovanje u nastavnim, društvenim i građanskim aktivnostima ,te podizanje kvalitete njihovog življenja..

Specifični ciljevi: Omogućavanje obrazovanja djece s teškoćama u razvoju u svom prirodnom socijalnom okruženju radi izjednačavanja mogućnosti svih učenika u razrednom kolektivu, podizanje boljeg školskog uspjeha, sprečavanje stigmatizacije i institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju,  kao i sprečavanje vršnjačkog nasilja, te postizanje bolje prihvaćenosti od vršnjaka.

Predloženi projekt omogućuje kvalitetno obrazovanje djece s teškoćama u redovnom sustavu obrazovanja, u sredinama u kojim žive, na način da će im se osigurati potrebna podrška pomoćnika u nastavi koji će im pružati tehničku pomoć prema individualnim potrebama svakog učenika kako bi mogli pratiti i svladavati nastavne programe. Na taj način sprečava se institucionalizacija djece u domove za odgoj i obrazovanja, te se  djeca  ne odvajaju od obitelji. Uključivanjem u redovne škole postiže se socijalizacija i integracija, bolji stav nastavnika prema integraciji djece s teškoćama, odrastanje djece u prirodnoj okolini, prihvaćanje različitosti, razvoj tolerancije. Izjednačavaju se mogućnosti djece s teškoćama u razvoju. 

4. PROJEKT

Trogodišnji program "Razvoj i širenje mreže socijualnih usluga koje pružaju udruge" 2020.-2023.

Naziv projekta: Radi kreativno, misli pozitivno- radna okupacija

Trajanje programa: 1.06.2020.-31.05.2021. prva godina provedbe

                                 1.06.2021.-31.05.2022. druga godina provedbe

                                  1.06.2022.-31.05.2023. treća godina provedbe

Vrijednost projekta: 150.000,00 kn za prvu godinu provedbe te odobreno i za drugu

Financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

 

Provodi se u prostoru Udruge invalida Bedekovčina i u prostoru Udruge osoba sa teškoćama u razvoju “Sunce“ Zabok kroz niz psihosocijalnih, kreativnih i radno-okupacijskih radionica te na otvorenom prostoru u voćnjaku i vrtu. Korisnici programa su osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Program se provodi kao radna okupacija  kroz provođenje  poludnevnih radionica, u svrhu organizacije slobodnog vremena.

 Program „Radi kreativno, misli pozitivno- radna okupacija“ provodit će se kroz niz radionica: radno-okupacijsko-kreativne, tjelesne rehabilitacijsko-rekreacijske i ekološke.

Radno-okupacijske radionice obuhvaćaju aktivnosti hranjenja, oblačenja, kućanskih poslova, komuniciranja s drugim korisnicima i osobama na javnim mjestima. Osposobljavaju korisnike za svakodnevni život. Grupne i individualne radno-okupacijske radionice održavale bi se u Zaboku i Bedekovčini. Na kreativnim radionicama ukrašavale bi se drvene kutije salvet tehnikom koja uključuje aktivnosti bojanja, lijepljenja, rezanja. Na kutiju se specijalnim postupkom lijepi salveta te se dobivaju maštoviti i originalni uzorci. Kod izrade mirisnih zagorskih šeširića koji se izrađuju od crnog platna, koristi se aktivnost rezanja kartona i tekstila, oblikovanja, lijepljenja, ukrašavanja s vrpcom i cvjetićima. Šeširić se puni lavandom.  Izrađuje se tradicionalni zagorski kinč – cvjetovi od krepa. Razvija se mašta, smisao za lijepo preciznost i urednost te se upoznaje zavičajna baština

Tjelesne rehabilitacijsko-rekreacijske radionice provode se grupno i individualnoOdržavaju i uspostavljaju ravnotežu, povećavaju mišićnu snagu i koordinaciju pokreta te pozitivno utječu na sveukupno tjelesno zdravlje.  Provod