Aktualno

Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 4

 

Udruzi invalida Bedekovčina odobrena su sredstva za osiguravanje 10 pomoćnika u nastavi 10 učenika s teškoćama iz 9 partnerskih škola na podrućju Krapinsko-zagorske županije i u školskoj godini 2022/2023. Pomoćnik u nastavi bitan je dio procesa obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju, prati ga i pomaže mu u obavljanju svih školskih obveza, bilo kao pomoć pri svladavanju gradiva ili kao fizička pomoć. Dosad postoje samo pozitivna obostrana iskustva, a nereijetko se iz takvih odnosa javljau i dugotrajna prijateljstva.

Učenicima, roditeljima, pomoćnicima i učiteljima želimo uspješnu školsku godinu!

 

 

Radi kretivno, misli pozitivno- radna okupacija

Nakon uspješne provedbe druge godine trogodišnjeg programa iz poziva Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge fininciranog iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, potpisali smo ugovor i za treću, završnu godinu provedbe. Programom se pružaju psihosocijalne usluge radne terapije i fizioterapije, održavaju individualne i grupne radionice samozvrinjavanja, razvoja motorike, proprioceptivnog sustava, usvajanja komunikacijskih i društvenih vještina te suzbija diskriminacija, prevenira institucionalizacija i integrira osobe s invaliditetom u društvo. Korisnici stječu i razvijaju osnovne životne vještine, razvijaju vlastite mogućnosti i inegriraju se u društvo kao punopravni članovi. Dio programa je i uzgoj ljekovitog i ukranog bilja, proizvodnja čajeva te čipsa i kompota od jabuka iz vlastitog uzgoja.  Programom je obuhvaćeno 20-ak korisnika iz Udruge invalida Bedekovčina te partnerske udruge Sunce iz Zaboka.

 

 

 

Susret povodom rođendana Udruge i Dana obitelji

 

Dana 12.5.2022. Udruga invalida Bedekovčina povodom 22 godine svog djelovanja i nadolazećeg Dana obitelji (15.05.) organizirala je u svojim prostorima susret pod nazivom "Dobro došli prijatelji" sa članovima Udruge osoba s poteškoćama u razvoju "Sunce" iz Zaboka i njihovim roditeljima. Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, proglasili su ga 1994. godine Ujedinjeni narodi. Svjesni važnosti i uloge obitelji, njene nezamjenjivosti za odrastanje i razvoj svakog djeteta, izgradnju međuljudskih odnosa i razvoja društva u cjelini, bez obzira na vrijeme i okolnosti, oblike obitelji i običaje pojedine društvene zajednice bilo gdje u svijetu. Socijalna interakcija poticana je kroz pjesmu i zajedničko druženje. Aktivnosti su organizirane kroz upoznavanje i razgledavanje prostora i terapijskog vrta te igranje raznih društvenih igara natjecateljskog duha. Nakon okrijepe i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena korisnici su se vratili kući puni pozitivnih dojmova i novih prijateljstava .

 

Uručeni ugovori za projekte udruga iz područja prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva KZŽ

 

9.05.2022. u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije dodijeljeni su ugovori za 60 udruga ukupne vrijednosti 638.000,00 kn. Udruga invalida Bedekovčina za svoj projekt "I mi smo dio zajednice 3" dobila je financijsku podršku u iznosu od 29.000,00 kn. Aktivnostima prijavljenog projekta osigurava se dostupnost socijalnih usluga, skrbi o ranjivim skupinama te sprečava institucionalizacija, diskriminacija i omalovažavanje ranjivih skupina (djece s teškoćama u razvoju, mladih s intelektualnim teškoćama te odraslih osoba s invaliditetom). Sretni smo što je Županija i ove godine prepoznala naš rad i nastojanje da ostvarimo pozitivne promjene u društvu te nam je ovo veliki poticaj za daljnje djelovanje i razvijanje naših vizija.

 

Dan planeta Zemlje 2022.

 

Ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje 22.04., Udruga invalida Bedekovčina organizirala je 21.04. akciju uređenja okoliša prostora u kojem djeluje. Skupljene su grančice nakon orezivanja jabuka, posađeno ukrasno i ljekovito bilje, uklonjeno otpalo lišće te napravljen plan daljnjeg očuvanja biljne (autohtone) raznolikosti. Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje je ukazivanje na posljedice klimatskih promjena i onečišćenja okoliša, sječi šuma, ugroženosti životinjskih i biljnih vrsta (...), pa smo odlučili posaditi barem nekoliko biljaka kako bismo dali svoj doprinos. U cijeloj akciji sudjelovali su naši vrijedni volonteri bez kojih bi ovakva događanja bila teško izvediva.

Ako se odlučimo na zajedničko djelovanje, kao pojedinci možemo učiniti puno za očuvanje našeg malog dijela svemira.

 

 

 

Volonterska akcija - 12.04.2022.

 

 

 

 

https://www.facebook.com/Udruga-invalida-Bedekov%C4%8Dina-163062947052943

Zajednička radionica članova Udruge invalida Bedekovčina i učenika SŠ Bedekovčina

 

Na poziv Srednje škole Bedekovčina članovi Udruge invalida Bedekovčina sudjelovali su na kreativnoj radionici sa učenicima škole. Zajednička aktivnost članova udruge i učenika srednje škole odvijala se u keramičkoj radionici škole. Radionice se provode u sklopu projekta Erasmus+KA2 projekt „CreActive! Srednja škola Bedekovčina od 1.9.2019. sudjeluje u Erasmus+ KA2 projektu „CreActive!“. Partneri srednje škole su škole iz Njemačke, Mađarske, Španjolske, Italije i Islanda. Teme projektnih aktivnosti izabrane su između 17 smjernica - ciljeva održivog razvoja Europske unije do 2030. godine, kao što su: ukidanje siromaštva i nejednakosti, jednakost spolova, čista energija i pitka voda, održivi gradovi, inovacije i ekonomski razvoj, reduciranje klimatskih promjena, očuvanje života u moru i na zemlji, mir i dostupnost prava za sve…, a približit će se mladima na kreativan način. Učenice srednje škole (Romana Piljek, 3.G, Marta Drempetić 2.G, Antonija Kunštek i Sara Šalković 2.Ma) će od 9.5. do 13.5. sudjelovati na projektnim aktivnostima u partnerskoj školi u Mađarskoj. Tema ovih aktivnosti biti će smanjenje nejednakosti u društvu i osnaživanje i promoviranje društvene
inkluzije svih, bez obzira na starost, spol, invalidnost, rasu, etničku pripadnost, porijeklo, religiju ili ekonomski, odnosno neki drugi status. U svrhu promoviranja društvene inkluzije osoba s invaliditetom, 8.4.2022. održana je Uskršnja radionica bojanja keramičkih jaja na kojoj su sudjelovali članovi Udruge invalida Bedekovčina te učenica koje sudjeluju na projektu i učenika 2.e razreda.
Rezultat ove radionice bilo je lijepo i kreativno druženje. Također je dogovoreno sljedeće druženje u prostoru Udruge invalida Bedekovčine gdje će Romana, Marta, Sara i Antonija sudjelovati na
kreativnim radionicama koje će organizirati Udruga.
Organizatorice aktivnosti i provoditeljice projekta su Danijela Švigir i Janja Roginić. UZ Članove udruge na radionici su sudjelovale voditeljice Ivana Vukić i Kristina Kobešćak, asistentica Marije Pavetić te voditeljica projektne djelatnosti Dragica Burek.

 

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se od 2008. godine, kada je 2. travnja uvršten u kalendar Svjetskih dana Ujedinjenih naroda.

"Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih vještina, jezičnih vještina, kao i različitih oblika ponašanja. Termin autizam zapravo koristimo za osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma. Bitno je naglasiti da je svako dijete posebno i specifično, te se iste metode i simptomi ne mogu primijeniti na svakom djetetu s autizmom. Postoji poznat citat kojeg stručnjaci koji rade s djecom s autizmom često ponavljaju: “Ukoliko ste upoznali jedno dijete s autizmom, upoznali ste samo jedno dijete s autizmom”." (https://sveoautizmu.com/blog/upoznajte-se-s-autizmom/sto-je-autizam/)

Autizam nije bolest, pa samim time nije izlječiv. Prvi znakovi poremećaja iz spektra autizma javljaju se između 2. i 3. godine života te je iznimno važno prepoznati ih na vrijeme. Najuobičeniji znakovi koji ukazuju na poremećaj iz spektra autizma su zaostajanje u razvoju govora, odsupanje od uobičajenih obrazaca govora, nerazumijevanje okoline, fokus na jednu vrstu predmeta ili skupinu predmeta/igračaka, ne razvija se interes za druženje s drugom djecom, ponavljajuće radnje, autoagresija te pojačana osjetljivost/razdraženost na određene stimulanse.

Kod pojave nekih od nabrojanih znakova poremećaja iz spektra autizma, potrebno je dijete odvesti stručnjacima na dijagnostiku kako bi se na vrijeme počelo s nužnim terapijama u svrhu ostvarivanja što veće životne funkcionalnosti i produktivnosti. Ovisno o intelektualnim teškoćama koje mogu pratiti poremećaj, uz senzornu osjetljivost te nizak mišićni tonus, uz pravovremeno dijagnosticiranje te prateće terapije,  djeca s poremećajem iz autističnog spektra u kasnijoj životnoj dobi mogu vrlo aktivno sudjelovati u društvu. 

U Udruzi invalida Bedekovčina održana je radionica na temu uz poruku: "Na Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu govorimo protiv diskriminacije, slavimo različitost naše globalne zajednice i jačamo svoju posvećenost uključivanja za osobe s autizmom." (Antonio Guteress, glavni tajnik Ujedinjenih naroda)

 

 

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svake godine, 21.03. obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom čiji je cilj  podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. 

Osobe sa Down sindromom svakodnevno su dio naše zajednice - žele ispuniti sami sebe, ponositi se svojim postignućima, uključiti se u aktivnosti zajednice i postići svoj puni potencijal. Udruga invalida Bedekovčina pruža potrebne socijalne usluge osobama sa Down sindromom i daje im punu podršku u svakom pogledu. Provode se radionice kreativnog i psihosocijalnog tipa, uz odgovarajuće vodstvo radnog terapeuta i fizioterapeuta, preko podrške Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Krapinsko-zagorske županije te Općine Bedekovčina. Osobe s Downovim sindromom uključene su u sve aktivnosti udruge, od grupnih do individualnih, kreativnih do sporstkih, a u osnovnoškolskom obrazovanju udruga podršku pruža jednom učeniku preko pomoćnika u nastavi. Osobe s Downovim sindromom (ovisno o ostalim teškoćama) mogu se jednako obrazovati, baviti sportom, raditi, imati prijatelje- mogu voditi sadržajan i samostalan život, ali uz dodatan napor i trud od najranije dobi. Iz tog je razloga potrebno kontinuirano provoditi programe osvješćivanja zajednice i zagovarati programe inkluzije osoba te programe potpore njihovim obiteljima. 

Iako se u udruzi tijekom čitave godine pružaju usluge i daje potrebna podrškama osobama s Downovim sindromom, kao i ostalim osobama s invaliditetom i teškoćama, i ove godine taj dan smo obilježili na na naš način- druženjem i radošću, uz vjerne i marljive volontere te njihovu koordinatoricu (Institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva)..

"Nisu oni drugačiji- oni su bolji, iskreni, neiskvareni...!"

 

Valentinovo !

 

 

 

Treća (završna) godina Institucionalne podrške

S početkom 2022. godine ušli smo u završnu godinu Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Podrška je započela 1.01.2020. i završava 31.12.2022. te je od iznimne važnosti za stabilizaciju i organizaciju udruge. U prve dvije godine omogućila je zapošljavanje voditelja administrativnih poslova te stručnih djelatnika socijalnog radnika/pedagoga (kasnije psihologa) te fizioterapeuta. Sredstvima osiguranim preko ove podrške nabavljena je i oprema neophodna za rad: dva prijenosna računala i pisača, Smart TV nužan za provođenje radionica, arhivski ormar te službeni mobitel. Također pokriva i dio režija. Tijekom korištenja podrške povećao se broj prijavljenih i realiziranih projekata, povećan je broj aktivnosti, članova i partnerstava.

U zadnjoj godini provođenja podrške zapošljavaju se koordinator volontera te tajnik udruge na pola radnog vremena, umjesto dosadašnjih psihologa i fizioterapeuta.

 

Završetak 2021. godine

Na kraju i ove vrlo uspješne, ali i izazovne godine, Božićni obilazak i darivanje i ovag su puta razveselili naše korisnike. Unikatni i personalizirani pokloni, uz pokoji slatkiš bili su samo mali podsjetnik da su svi oni dio naše zajednice na koju uvijek mogu računati.

Godinu smo obilježili uspješnim provođenjem projekata, uređenjem novog prostora, izvršenim gotovo svim planiranim aktivnostima uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera. Svim članovima, partnerima, donatorima i ljudima dobre volje koji nas podržavaju na bilo koji način želimo sretnu, uspješnu i naročito zdravu 2022. godinu !

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava

 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te preporučenim i obveznim mjerama, nismo bili u mogućnosti na konkretniji način obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.). Stoga je povodom toga dana, a ususret Međunarodnom danu ljudskih prava (10.12.) Udruga invalida Bedekovčina organizirala videokonferenciju 09.12 na temu "Prava osoba s invaliditetom". Osobe s invaliditetom sa mnogo zapreka i poteškoća ostvaruju svoja prava, bilo kroz socijalne usluge, bilo sa područja zdravstvene i socijalne zaštite. Svako umanjivanje ili uskraćivanje tih prava dovodi u pitanje njihovo zdravlje i sigurnost te u konačnici dolazi do smještaja u ustanove koje nisu predviđene za bavljenje osobama s invaliditetom. Zbog teškog ostvarivanja prava na pravovremenu, adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i rehabilitaciju dolazi do razvijanja teških kroničnih bolesti koje za sobom nose više dijagnoza i velike količine lijekova. Kvaliteta života cijelih obitelji se urušava, obitelji osiromašuju i postaju, ne svojom krivnjom, teret zajednici kod čega trpe osjećaj srama i manje vrijednosti.
S obzirom na svoje polje djelovanja sudionici su veoma konstruktivno diskutirali te su pokazali da su, ne samo kompetentne osobe za posao kojim se bave, nego da svaki od njih u sebi nosi iskru empatije za zaštitu korisnika koji su im pružili povjerenje, uključujući se u rad njihovih udruga. Veoma je interesantno bilo čuti specifičnosti s kojima se susreću pojedini sudionici u svakodnevnom radu, te uvide sudionika različitih struka u samu strukturu problema s kojima se susreću u radu s osobama s invaliditetom. Uz prijedloge za poboljšanje rada na realizaciji raznih segmenata prava osoba s invaliditetom, sudionici su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti izmjene iskustava te predložili da ovakva videokonferencija postane tradicionalna, jer je višestruko zanimljiva i korisna.
U videokonferenciji sudjelovali su:
1. Matea Tomorad - magistra socijalne pedagogije, djelatnica Centra za socijalnu skrb
2. Valentina Turniški - magistra socijalnog rada, djelatnica centra za socijalnu skrb
4. Danijela Škvarić - magistra socijalne pedagogije, pomoćnica u nastavi
5. Mirjana Janžek - predsjednica Udruge distrofičara Krapina
6. Ljiljana Mužar - predsjednica udruge OSIT Krapina
7. Svjetlana Pripeljaš - voditeljica Društva multiple skleroze Krapinsko zagorske županije
8. Melita Hrastinski - predsjednica Udruge Sunce Zabok
9. Ivana Vukić - viši fizioterapeut - voditeljica kreativnih i tjelesno - rekreativnih radionica pri UIB
10. Tanja Pribeg - magistra psihologije - voditeljica psihosocijalnih radionica pri UIB
11. Dragutin Burek - pravnik, predsjednik UIB
12. Dragica Burek - magistra primarnog obrazovanja, voditeljica projektnog djelovanja pri UIB
13. Matija Mikulčić - voditelj ureda UIB
Udruga invalida Bedekovčina zahvaljuje sudonicima na doprinosu kojim su pridonijeli uspješnosti ove konferencije.

 

 

 

Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 3

 

Sa zadovoljstvom i ponosom, i ove godine Udruga invalida Bedekovčina potpisala je ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za projekt pomoćnika u nastavi, vrijedan 505.581,24 kuna. Projekt obuhvaća 12 učenika s teškoćama u razvoju 8 osnovnih škola, iz Bedekovčine, Oroslavja, Đurmanca, Desinića, Huma na Sutli, Pregrade, Gornjeg Jesenja i Petrovskog, s kojima smo već treću godinu za redom ušli u partnerstvo. U protekle dvije godine sa školama je izgrađen prijateljski odnos i sjajna suradnja te smo sretni i zadovoljni što ćemo i ove godine zajednički djelovati za dobrobit učenika kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovnom procesu.

Danas smo potpisali ugovore o radu s odabranim kandidatima za mjesto pomoćnika u nastavi te njima, učenicima, roditeljima i školskom osoblju želimo uspješnu novu školsku godinu!

 

Posjet životinjama

 

10.8.2021. gospodin Dragutin Mohač i njegova kćerka Danijela ugostili su članove Udruge invalida Bedekovčina. Pokazali su im i upoznali ih sa raznim životinjama koje uzgajaju sa punom ljubavi.
Gospodin Mohač uz pomoć kćerke brine o više vrsta zečeva, divljem fazanu i fazankama, zlatnom fazanu, japanskim patkama, guskama, više vrsta kokoši, grlicama i oko 150 golubova raznih vrsta. Ovim hobijem bave se već oko 10 godina te su osvajali mnoge nagrade na raznim izložbama malih životinja.
Članovi su životinje mogli promatrati ali i pomaziti.

 

 
 

Aktualni projekti u Udruzi invalida Bedekovčina

1. PROJEKT

Naziv projekta: "S asistentom u novi dan"

Prijavitelj: Udruga invalida Bedekovčina

Početak provedbe: 01.07. 2019.

Završetak provedbe: 30.06. 2021.

Vrijednost projekta: 1.347.191,80 kn

Sufinancira ESF 100%

Naziv usluge: Socijalna usluga  širenje mreže osobnih asistenata na osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima te najtežim oblicima invaliditeta.

Projekt obuhvaća 11 korisnika

Cilj usluge osobne osobne asistencije je jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj usluge osobne asistencije prema osobama s najtežim invaliditetom, osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. uključivanjem osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu oni postaju vidljivi u zajednici, činjenica da imaju asistenta isto  postaje vidljiva te zajednica prepoznaje vrijednost korištenja europskih fondova, podiže se kvaliteta života 11 korisnika i njihovih obitelji, prevenira se obiteljsko nasilje, dohodak 11 asistenata financijski bogati zajednicu. Socijalna usluga financira se iz europskih fondova i nije opterećenje za zajednicu. Zajednica se mijenja i razvija.

Projekt Uključuje 11 direktnih korisnika i 11 osobnih asistenata na pola radnog vremena na 2 godine. Svi korisnici koji su uključeni u projekt imaju Rješenja o trajnoj nesposobnosti  za samostalan život te rješenje  da im je trajno potrebna tuđa pomoć i njega. Korisnici imaju rješenje o oduzetosti poslovne sposobnosti. Ti dokumenti govore o težini oštećenja i teškoća s kojima te osobe žive.

Korisnici su s područja: Općine Bedekovčina, Grada Zaboka, Grada Donja Stubica, Grada Oroslavja, Općine Konjšćina,Općine Veliko Trgovišće

Usluga osobne asistencije usmjerena je kao potpora osobama s najtežim oblikom invaliditeta te osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima kroz aktivnosti održavanja osnovnih fizički potreba korisnika te održavanja životnog prostora, rješavanje administrativnih potreba korisnika, te kao i pomoć pri uključivanju u zajednicu i sprečavanja institucionalizacije.

 

2. PROJEKT

Naziv projekta: Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini (19_4_OSI)

Prijavitelj: Udruga invalida Bedekovčina

Početak provedbe: 01.01. 2020.

Završetak provedbe: 31.12. 2021. s mogućnošću produljenja i potpisivanja ugovora do 31.12.2022.

Vrijednost projekta: 211.430,00 kn za drugu godinu provedbe

Udruga invalida Bedekovčina suočava se s izazovom održivosti i zapošljavanja stručnih djelatnika. To umanjuje njezinu mogućnost reagiranja na promjene u društvu. Time stagnira i kvaliteta djelovanje i
organizirano i kvalitetno pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju, osobama s najtežim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, te osobama sa svim vrstama invaliditeta i kroničnim
bolestima. U konačnici, zapošljavanjem tri osobe za koje su odobrena sredstva (socijalni radnik, radni terapeut/psiholog, administartivni djelatnik) stvara se neophodan kapacitet za daljnje provođenje započetih projekata i prijavu na nove projekte.
Kroz podizanje razine održivosti udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnoj razini, putem trogodišnje financijske i stručne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva,ostvaruje se
organizacijski i programski razvoj udruge.

 

 

3. PROJEKT

Pomoćnik u nastavi

Naziv projekta:  Jačanje kvalitete školovanja uz pomoćnika u nastavi 2/3

Početak provođenja: rujan 2020/ 2021.

Završetak provođenja: lipanj 2021./2022.

Vrijednost projekta: 559.611,87 kn za 2020/2021, 

Financira u cijelosti: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odobreno : 11 korisnika 2020/2021, 12 2021/2022

Opći cilj: Lakša integracija djece s teškoćama u razvoju u redovne osnovnoškolske i srednjoškolske nastavne programe, unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju, te stvaranje uvjeta za njihovo aktivno sudjelovanje u nastavnim, društvenim i građanskim aktivnostima ,te podizanje kvalitete njihovog življenja..

Specifični ciljevi: Omogućavanje obrazovanja djece s teškoćama u razvoju u svom prirodnom socijalnom okruženju radi izjednačavanja mogućnosti svih učenika u razrednom kolektivu, podizanje boljeg školskog uspjeha, sprečavanje stigmatizacije i institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju,  kao i sprečavanje vršnjačkog nasilja, te postizanje bolje prihvaćenosti od vršnjaka.

Predloženi projekt omogućuje kvalitetno obrazovanje djece s teškoćama u redovnom sustavu obrazovanja, u sredinama u kojim žive, na način da će im se osigurati potrebna podrška pomoćnika u nastavi koji će im pružati tehničku pomoć prema individualnim potrebama svakog učenika kako bi mogli pratiti i svladavati nastavne programe. Na taj način sprečava se institucionalizacija djece u domove za odgoj i obrazovanja, te se  djeca  ne odvajaju od obitelji. Uključivanjem u redovne škole postiže se socijalizacija i integracija, bolji stav nastavnika prema integraciji djece s teškoćama, odrastanje djece u prirodnoj okolini, prihvaćanje različitosti, razvoj tolerancije. Izjednačavaju se mogućnosti djece s teškoćama u razvoju. 

4. PROJEKT

Trogodišnji program "Razvoj i širenje mreže socijualnih usluga koje pružaju udruge" 2020.-2023.

Naziv projekta: Radi kreativno, misli pozitivno- radna okupacija

Trajanje programa: 1.06.2020.-31.05.2021. prva godina provedbe

                                 1.06.2021.-31.05.2022. druga godina provedbe

                                  1.06.2022.-31.05.2023. treća godina provedbe

Vrijednost projekta: 150.000,00 kn za prvu godinu provedbe te odobreno i za drugu

Financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

 

Provodi se u prostoru Udruge invalida Bedekovčina i u prostoru Udruge osoba sa teškoćama u razvoju “Sunce“ Zabok kroz niz psihosocijalnih, kreativnih i radno-okupacijskih radionica te na otvorenom prostoru u voćnjaku i vrtu. Korisnici programa su osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Program se provodi kao radna okupacija  kroz provođenje  poludnevnih radionica, u svrhu organizacije slobodnog vremena.

 Program „Radi kreativno, misli pozitivno- radna okupacija“ provodit će se kroz niz radionica: radno-okupacijsko-kreativne, tjelesne rehabilitacijsko-rekreacijske i ekološke.

Radno-okupacijske radionice obuhvaćaju aktivnosti hranjenja, oblačenja, kućanskih poslova, komuniciranja s drugim korisnicima i osobama na javnim mjestima. Osposobljavaju korisnike za svakodnevni život. Grupne i individualne radno-okupacijske radionice održavale bi se u Zaboku i Bedekovčini. Na kreativnim radionicama ukrašavale bi se drvene kutije salvet tehnikom koja uključuje aktivnosti bojanja, lijepljenja, rezanja. Na kutiju se specijalnim postupkom lijepi salveta te se dobivaju maštoviti i originalni uzorci. Kod izrade mirisnih zagorskih šeširića koji se izrađuju od crnog platna, koristi se aktivnost rezanja kartona i tekstila, oblikovanja, lijepljenja, ukrašavanja s vrpcom i cvjetićima. Šeširić se puni lavandom.  Izrađuje se tradicionalni zagorski kinč – cvjetovi od krepa. Razvija se mašta, smisao za lijepo preciznost i urednost te se upoznaje zavičajna baština

Tjelesne rehabilitacijsko-rekreacijske radionice provode se grupno i individualnoOdržavaju i uspostavljaju ravnotežu, povećavaju mišićnu snagu i koordinaciju pokreta te pozitivno utječu na sveukupno tjelesno zdravlje.  Provode se šetnje, vježbe disanja, tjelesno vježbanje i razne igre.

Ekološke radionice provode se u vrtu i voćnjaku. Korisnici su aktivno uključeni u sve procese rada od ranog proljeća do kraja godine (zalijevaju, plijeve,beru, suše bilje, beru jabuke, dizajniraju vrećice, pakiraju). Izrađivao bi se čips od jabuka (druga i treća godina provedbe; u prvoj godini priprema voćnjaka) te uzgajale ljekovite biljke i povrće u visokim gredicama (od druge godine provedbe). Ovakva vrsta usluge novitet je na našem području te i potiče zainteresirane skupine za uključivanjem u ovu vrstu aktivnosti. Radionice provode radni terapeut, socijalni radnik, fizioterapeut te vanjski suradnici.

U sve aktivnosti uključeni su vršnjaci, volonteri, asistenti , roditelji.

 

5. PROJEKT

Naziv projekta: I mi smo dio zajednice; I mis mo dio zajednice 2

Trajanje provedbe: 1.08.2020.-31.07.2021.; 1.08.2021.-31.03.2022.

Vrijednost projekta: 158.100,00 kn; 159.700,00

Sufinancira Krapinsko-zagorska Županija u iznosu 25.000,00 kn, odnosno 27.000,00 za 2021/2022

 

6. PROJEKT

Uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu 2 i 3

Trajanje provedbe: 1.01.2020.-31.12.2020.: 1.01.2021.-31.12.2021.

Sufinancira Općina Bedekovčina u iznosu 9.000,00 kn, odnosno 13.000,00

 

Savjetovanje i psihosocijalna podrška

 

 Socijalnu uslugu pruža socijalna radnica– Kroz grupne radionice  i individualne psihosocijalne tretmane ( koji su organizirani i za roditelje) kod korisnika se otklanjaju stresna stanja, vježbama i radionicama korisnici se upoznavaju kako ovladavati stresom, kako pozitivno pristupati svakodnevnim problemima. Roditeljima se daju i pravni savjeti i upute iz domene socijalne skrbi -  prava roditelja njihove djece

 

 

Kreativne radionice- radni terapeut, socijalni radnik

Mirisni zagorski šeširići, mirisne vrećice i pajaci.

  • Temeljna aktivnost je šivanje. Crni šeširić originalni je zagorski zaštitni znak jer je i dio zagorske narodne nošnje. Izradom ovog predmeta čuva se zavičajna baština. Vršnjaci i volonteri će rezati, brojiti, vezati mašne i lijepiti vrućim ljepilom,  pomoći u šivanju.

Bedekovčanske škrinjice.

  • Ukrašavanje drvenih kutija salvetnom tehnikom. Zdravi vršnjaci i volonteri pomažu kod najfinijih motoričkih radnji.

Krep  i kinč.

  • Izrade cvjetova od krepa. Nakon adventske izložbe sa izrađenim cvjetovima će se okititi bor u osnovnoj školi, u dječjem vrtiću i u udruzi. Kod kićenja bora u udruzi biti će tombola,  završno veselje sa svim sudionicima projekta.

Ove aktivnosti razvijaju finu motoriku, podižu samopouzdanje i i potvrđivanje vlastite vrijednosti. Roditelji grade pozitivnu sliku o djeci i eliminira se depresivan stav zajednice prema ovoj skupini.

Organizirat će se 4 izložbe uz: Dan općine, Međunarodni dan osoba s invaliditetom,  Božićna izložba, Dan osoba s Down sindromom. Izložbe će zbog svoje originalnosti privući veliki broj mještana te će na taj način biti osigurana dobra vidljivost.

Ekološke radionice provode radni terapeut i socijalna radnica;

Pprovode se u vrtu i voćnjaku. Korisnici su aktivno uključeni u sve procese rada od ranog proljeća do kraja godine (zalijevaju, plijeve,beru, suše bilje, dizajniraju vrećice, pakiraju). Uzgajaju se ljekovite biljke u visokim gredicama, kojese nakon sušenja iskorištavaju za čaj (kamilica, menta, pelin, žalfija,...). Uz stjecanje novih vještina na otvorenom (briga o okolišu, uređivanje vrta, cvjetnjaka, sadnja bilja i briga o bilju), korisnici će aktivno sudjelovati u osmišljavanju dizajna za vrećice u koje će se pakirati čaj. Svaki korisnik će od početka do kraja cijelog procesa biti aktivno uključen (sijati, saditi, dizajnirati ambalažu, pakirati, osmišljavati izložbe i sudjelovati na sajmovima zdrave hrane u zajednici), na kraju čega će se pojačati osjećaj samopoštovanja, samopouzdanja i pripadnosti društvu te vlastitog značaja. . Rad u udruzi sigurno će ih potaknuti na rad u vlastitom vrtu i voćnjaku te će se motivirati i cijela obitelj u ovoj aktivnosti jer skoro  svi imaju voćnjake i vrtove kod kuće. Ovakva vrsta usluge novitet je na našem području te i potiče zainteresirane skupine za uključivanjem u ovu vrstu aktivnosti te je  prava blagodat i osvježenje za članove jer su 20 godina sve aktivnosti provodili u zatvorenom prostoru od 40 metara kvadratnih.

 

Projektne aktivnosti provode se na području općine Bedekovčina te grada Zaboka, a okupljaju korisnike s područja Grada Zaboka, Oroslavja,  Krapine, Donje Stubice,  Pregrade, Općina Bedekovčina, Budinšćina,Konjščina, Desinić, Klanjec,  Đurmanec, Gornje Jesenje, Veliko Trgovišće,  Golubovec, Mihovljan, Hum Na Sutli i  Radoboj otkud dolaze trenutni korisnici.  Moguće je širenje i na druge jedinice lokalne samouprave s obzirom na to da udruga prijavljuje projekt za osiguravanje pomoćnika u nastavi te širi broj korisnika kojima se pruža pomoć u kući (MIPOS).